Val Benoît – Spi

Deze 9 hectare grote site onderging aanzienlijke veranderingen sinds de dertiende eeuw, toen die alleen nog uit tuinen en graslanden bestond. In die eeuw werd ook de eerste steen van de abdij gelegd, die de site leven zou inblazen tot aan de Franse Revolutie, wanneer die werd verwoest. In de negentiende eeuw werd het complex omgevormd tot een château de plaisance. De universiteit van Luik kocht in 1924 de site op. In 1937 werden de eerste voor de ingenieursopleiding bestemde gebouwen ingehuldigd. Na de bombardementen van 1944-1945 werd de abdij in 1952 heropgebouwd. Het laatste gebouw dat op de site werd opgetrokken, dateert van 1964. Op dat moment kende de site zijn hoogtepunt. In de jaren negentig werd de ondergang van de site versneld door de beslissing van de Ulg om zich in Sart Tilman te centraliseren. De gebouwen liepen geleidelijk aan leeg. De site bleef verlaten achter. In 2007 begonnen het SPI (Economisch ontwikkelingsagentschap voor de provincie Luik), de universiteit en de stad Luik na te denken over de aanpassing van de site. Eind 2009 besliste het SPI om het gebouw van het ‘Institut du génie civil’ (Instituut voor Civiele Bouwkunde) over te nemen, waardoor het project vorm kreeg.

Val Benoît, een strategische plek aan de zuidelijke rand van Luik, aan de oevers van de Maas, op een boogscheut van het vernieuwde tgv-station Luik-Guillemins en vlakbij de toekomstige tramlijn, is klaar voor een nieuwe bestemming, een echt stukje stadsweefsel gekenmerkt door een gemengd functiepalet (huisvesting, diensten, opleidingen, cultuur …). Ook de economische activiteiten zullen er een belangrijke rol spelen. Zowat 30.000 m² worden er na de voltooiing van het project aan gewijd.

Het nieuwe Val Benoît biedt een efficiënt en duurzaam alternatief voor businessparken die aan de rand van de stad gevestigd zijn. De grote ontwikkelingslijnen van Val Benoît werden in een masterplan uitgezet, zowel voor de renovatie van de voormalige universiteitsgebouwen, waarvan de modernistische architectuur behouden zal blijven, als voor de nieuwe gebouwen, die een optimaal gebruik van de site mogelijk maken. Een aantal grote groene zones blijven daarbij bewaard. De renovatie van het ‘Institut du génie civil’, bestemd om ondernemingen in onder te brengen, werd in september 2016 afgerond.

Photos
Venue Details